KPN Webmail Smartphone of Tablet

Met een KPN webmail (of “KPNmail”) kun je overal toegang tot je mail krijgen en de instellingen van KPNmail zijn tevens gemakkelijk te wijzigen. Het instellen van je KPN e-mail kan naast een connectie op een laptop ook snel en gemakkelijk op een tablet of smartphone. Handig als je je ooit eens hebt afgevraagd “welk mailprogramma kan ik ook op mijn tablet of smartphone gebruiken?”. Het is perfect wanneer je graag een e-mail wilt schrijven zonder een mailprogramma op een computer te gebruiken, want het werkt ook prima op Android. Dit betekent ook dat het heel simpel is om een e-mail te schrijven in het buitenland. Alleen maar mail op je pc is dus iets van het verleden! Je hebt een stabiele internetverbinding nodig wil je gebruik maken van KPN webmail.

KPN webmail app

Inloggen op KPN webmail doe je met de “MijnKPN” app. Met de MijnKPN app heb je toegang tot MijnKPN voor je privé abonnement. In deze app kun je een duidelijk overzicht zien van KPN wifi en krijg je soms ook gratis extraatjes; zo krijg je Spotify Premium en de online Tv-zender ITV Online gratis bij een abonnement. Een ander leuk extraatje is gratis KPN WiFi met Fon, wat inhoudt dat je met je KPN webmail account ook toegang krijgt tot meer dan 20 miljoen WiFi hotspots. De app is alleen te gebruiken met een internetverbinding, zoals andere apps voor mobiel/tablet. De MijnKPN (of uw KPN, als we er deftig over doen) app werkt op zowel Android en iOS, dus over KPN zeggen dat ze niet geven om verschillende platformen is dan ook onzin. Ben je je wachtwoord vergeten? Deze is eenvoudig te herstellen.

Instellen KPN webmail: wat heb ik nodig?

Het instellen van KPN webmail is niet moeilijk, maar je moet wel een paar dingen bij de hand houden. Hieronder kun je lezen welke informatie je precies nodig hebt om je webmail goed in te stellen:

 1. Dit ligt wellicht voor de hand, maar het is verstandig om precies te weten wat voor apparaat je hebt. Als je een Android apparaat hebt, is het ook goed om te weten welke versie van Android je op je toestel hebt. KPN webmail instellen op een Apple toestel is anders dan webmail instellen op een apparaat met Android. Precieze instructies voor het instellen van webmail per toestel zijn tevens te vinden op de website van KPN.
 2. Het unieke ID van je e-mailprovider. Iedere e-mailprovider heeft een ander uniek SMTP-server ID-nummer, en dit nummer moet je op een gegeven moment invoeren wanneer je je webmail aan het instellen bent.
 3. Het is ook slim om te weten welke KPN-server je wilt gebruiken. Ga je voor een POP3-server, wat goed is voor mensen die zich vaak op 1 plek bevinden, of kies je ervoor om je webmail te verbinden met de KPN IMAP-server, perfect voor reizigers die overal e-mail willen ontvangen en verzenden? De keuze is geheel aan jou; maar maak deze keuze voordat je webmail in gaat stellen. Je hebt namelijk het ID-nummer nodig van de POP3-server of IMAP-server. Servers hebben niet alleen een uniek nummer, maar ook een uniek “poort” nummer. De KPN POP3 maakt gebruik van poort 995. De IMAP-server maakt gebruik van poort 993. Vergeet niet het beveiligingstype in te voeren. Dit is vrijwel altijd beveiligingstype “SSL”. Er zijn verschillende stappen waarbij je deze optie handmatig moet invoeren.

Over e-mailproviders

Met de term “e-mailprovider” bedoelen we websites waar je een e-mail aan kunt maken en een mailbox kunt beheren. Voorbeelden van e-mailproviders zijn onder andere “Hotmail”, “Yahoo!”, “GMAIL” en meer. In dit artikel maken we gebruik van hetzelfde voorbeeld, waarbij we een connectie proberen te maken tussen een specifiek apparaat en de POP3 (of IMAP) server van KPN webmail. In ieder voorbeeld hebben we als e-mailprovider “GMAIL” gekozen, omdat veel mensen bekend zijn met deze e-mailprovider. Dat betekent natuurlijk niet dat je nu specifiek een Gmail account moet hebben om deze voorbeelden te volgen!

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat iedere e-mailprovider een ander uniek ID heeft. Iedere e-mailprovider maakt namelijk gebruik van haar eigen unieke server. Deze server noemen we een “SMTP-server”. In het geval van GMAIL heeft deze SMTP-server als ID-nummer 465. Andere e-mailproviders hebben andere nummers die verbonden zijn aan verschillende SMTP-servers. Het is gelukkig vrij simpel om op te zoeken wat het SMTP-server ID-nummer is van een specifieke e-mailprovider. Zoek je bijvoorbeeld het SMTP-nummer van Hotmail? Gebruik een zoekmachine naar keuze en voer een zoekopdracht in, iets wat lijkt op “SMTP-nummer van Hotmail” of “SMTP ID nummer Hotmail” is waarschijnlijk voldoende om het juiste resultaat te krijgen.

Over e-mailservers

Er zijn twee verschillende e-mailservers die gebruikt worden. Zo heb je POP3-servers en IMAP-servers. Iedereen die een service zoals KPN webmail aan wil bieden maakt gebruik van deze twee servers. Zo heeft KPN haar eigen POP3 en IMAP-servers, maar een andere provider zoals Ziggo heeft ook zijn eigen servers. Ieder POP3 en IMAP-nummer is uniek; een KPN webmail POP3 server heeft een ander ID dan de POP3 server van bijvoorbeeld Ziggo. Er zit een verschil tussen deze twee soorten servers. Zo is een POP3 server ideaal voor mensen die hun e-mail graag lokaal bekijken; deze server download e-mails op het apparaat zelf. Een IMAP-server is goed voor reizigers, omdat deze server overal e-mails kan ontvangen en verzenden.

Het is goed om te vermelden dat we in dit artikel een specifiek voorbeeld gebruiken waarbij we iedere keer een POP3 server in proberen te stellen voor KPN webmail. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn; de keuze ligt natuurlijk geheel aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.

KPN webmail op Android tablet

KPN web mail op je Android toestel krijgen is simpel; het enige wat je nodig hebt is een beetje kennis van de instellingen. Het instellen van je KPN e-mail bestaat uit een paar stappen, maar op MijnKPN kun je informatie vinden over het instellen van je KPN e-mail op je smartphone en/of tablet. Voor het instellen van KPN webmail heb je een KPN e-mailadres nodig en de gegevens van je huidige e-mailprovider. Wil je graag de specifieke stappen weten voor jouw toestel en specifieke e-mailprovider? Bezoek dan de website van KPN. Het is in ieder geval een stuk simpeler dan een mailprogramma op de pc gebruiken. Zeker nu iedereen wel een tablet of telefoon heeft; met een stabiele internetverbinding heeft vrijwel iedereen toegang tot een mail app waar je een e-mail in kunt typen. Bespaar je dus de moeite wanneer je nog steeds overweegt een oud mailprogramma te gebruiken en vraag jezelf in plaats van “welk mailprogramma wil ik graag?” de vraag “hoe snel kan ik overstappen naar KPN webmail?”. Graag de precieze stappen lezen over hoe je handmatig KPN webmail op je Android tablet kunt instellen? Ieder tablet is anders, maar dit zijn de stappen die meestal werken:

 1. Verzamel de gegevens van je e-mailprovider. Laten we als voorbeeld GMAIL nemen.
 2. Op de nieuwste versie van Android kun je naar het startscherm gaan en vervolgens het hoofdmenu selecteren. Klik daar op het “e-mail” icoontje. Dit opent de e-mail app.
 3. Ga in deze app naar “instellingen” en vervolgens “account toevoegen”. Je kunt dan in dit scherm je e-mailadres (van GMAIL in dit geval, maar dit kan natuurlijk ook van Yahoo, Hotmail, etc.) en je wachtwoord invoeren. Druk niet op “volgende”, maar op “handmatig instellen”.
 4. Je krijgt nu de keuze tussen een POP3 account en een IMAP-account. Een account die is ingesteld met IMAP zal op meerdere apparaten e-mail kunnen ontvangen. Een POP3 account download alle e-mail van de server op het apparaat zelf. Selecteer waar je voorkeur naar uit gaat. Druk op volgende.
 5. Je moet nu de informatie van de KPN IMAP of KPN POP3 server invoeren. Bij het kopje “server” voer je de server van je e-mailprovider in (GMAIL). Voor de KPN POP3 server geld deze informatie: Beveiligingstype SSL, Poort 995. De IMAP-gegevens zijn: Beveiligingstype SSL, Poort 993.
 6. Bij de volgende stap moet je een SMTP-server opgeven en een beveiligingstype. In het geval van GMAIL voer je smtp.gmail.com en beveiligingstype SSL in, samen met poort 465. Iedere provider heeft een uniek SMTP-adres en een eigen poort. Deze zijn gemakkelijk te achterhalen met een zoekopdracht op het internet.
 7. Log in op het e-mailadres en geef het account een naam. Je kunt nu de KPN webmail gebruiken op je tablet. Het is wel aangeraden om het toestel te herstarten, zodat alle veranderingen doorgevoerd kunnen worden.

KPN webmail op iPhone

Voor e-mail op je iPhone heb je de naam van je email provider of een ander account nodig bij de naam van je email. Bij de “naam van je email” hebben we het over het hokje waar je een provider in moet vullen wanneer je je KPN webmail handmatig instellen wil. Webmail of KPNmail op je Apple iPhone is binnen een paar minuten ingesteld via de mail instellingen, en je kunt direct na het instellen je e-mail gebruiken en een e-mail schrijven (met een internetverbinding, natuurlijk). Zo zie je maar; een mailprogramma heb je nooit meer nodig, zelfs wanneer je een Apple iPhone hebt. Je KPN e-mail op iPhone of iPad maakt trouwens ook direct een back-up van al je mailadressen op haar server, zodat je overal dezelfde contacten kunt e-mailen. Zo stel je handmatig KPN webmail in op je iPhone:

 1. Navigeer op je iPhone naar het startscherm en vervolgens de “instellingen”. Scroll naar beneden in dit menu en kies “mail”, vervolgens “voeg account toe”, “anders” en dan “voeg mailaccount toe”.
 2. Bij “naam” voer je je eigen naam in als afzender van een e-mail. Voer bij “e-mail” en “wachtwoord” je e-mailadres en je wachtwoord voor dit adres in. Je kunt in deze stap je e-mailaccount ook een naam geven. In dit voorbeeld gebruiken we GMAIL als e-mailprovider, dus hier hebben we “GMAIL” ingevoerd.
 3. In de volgende stap kun je selecteren of je een POP3 of IMAP-server wil gebruiken. KPN biedt beide aan, maar ze betekenen allebei wat anders. Een POP3 account is perfect voor iemand die zich vaak in 1 plek bevindt, omdat het de informatie van de server op het apparaat download. Een IMAP-server kan e-mails overal ontvangen en verzenden.
 4. Scroll naar beneden en vul bij “SERVER INKOMENDE POST” de gegevens in van de POP3 of IMAP-server van je e-mailprovider. Wanneer je de POP3 server van GMAIL invoert, is de “hostnaam” pop.gmail.com. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 5. Bij “SERVER UITGAANDE POST” voer je als “hostnaam” in het geval van GMAIL smtp.gmail.com in. Voer nogmaals je gebruikersnaam en wachtwoord in en kies “bewaar”. Dit zorgt ervoor dat je informatie geverifieerd wordt.
 6. Druk op “accounts” en selecteer daar bij “SERVER UITGAANDE POST” SMTP en bij “HOOFDSERVER” smtp.gmail.com. Vergeet niet om op “activeer SSL” te drukken, want dat beveiligt je e-mails. De serverpoort is bij iedere e-mailprovider anders, maar bij GMAIL wordt poort nummer 465 gebruikt. Je bent bijna klaar om je KPN webmail te gebruiken.
 7. Druk op “gereed” en kies je e-mailaccount. Kies dan “geavanceerd” en activeer de beveiliging door op “gebruik SSL” te drukken. Voer de serverpoort in van de KPN IMAP of KPN POP3 server die je ook bij stap 3 in hebt moeten voeren. Kies vervolgens nogmaals je e-mailaccount en druk op “gereed”.
 8. Na het herstarten van je iPhone kun je KPN webmail gebruiken via de MAIL app.

KPN webmail op iPad

Je kunt KPN web mail handmatig instellen met een internetverbinding. Voor e-mail op je Apple iPad heb je een account nodig bij de naam van je email provider of een ander account nodig bij de “de naam van je email”. Deze gegevens moet je invoeren op je iPhone door handmatig de instellingen van je MAIL-app te wijzigen. Je hebt hier geen computer voor nodig.  De MijnKPN app kan je hier informatie over geven. Een KPN webmail account komt met een gebruikersnaam en wachtwoord die je kunt invoeren in de instellingen om zo KPN webmail op je iPhone te krijgen. Nadat je alles hebt ingesteld, kun je inloggen op de MAIL app. Heb je vragen of problemen met in te loggen? Dat is vervelend. Misschien heb je iets verkeerd gedaan. Lees deze stappen voor het instellen van KPN webmail op iPad eens door, misschien kun je op die manier het probleem ontdekken (houdt er wel rekening mee dat je wellicht een ander model iPad of een andere versie van Android hebt dan gebruikt in dit voorbeeld):

 1. Het instellen van KPN webmail op een iPad is een beetje hetzelfde als een iPhone, omdat het allebei Apple apparaten zijn. Toch zijn er een paar dingen anders. Laten we beginnen bij het begin; navigeer naar je instellingen vanaf het startscherm. Kies in het scrollmenu “Mail” en voeg vervolgens een account toe. Klik dan op “anders” en vervolgens op “voeg mailaccount toe”.
 2. In dit scherm vul je je naam in (dit zullen ontvangers zien als de afzender) en je e-mailadres. Vul je wachtwoord in en, mocht je dat willen, een beschrijving. Druk op “volgende”.
 3. Voer nogmaals een naam, e-mail en beschrijving in. Nu moet je kiezen tussen servers. Ga je voor IMAP of POP3? POP3 KPN webmail is geschikt voor lokale netwerken, maar reizigers hebben meer aan een IMAP-verbinding met de server. IMAP en POP3 hebben beide andere eigenschappen en gegevens. Je hebt deze informatie nodig, maar gelukkig kun je deze gemakkelijk vinden met een zoekopdracht. Laten we voor het gemak voor een POP3 server kiezen in dit voorbeeld; je vult bij “SERVER INKOMENDE POST” als “hostnaam” het POP3 adres in van je e-mailprovider. Laten we zeggen dat we een account hebben bij GMAIL. Dat maakt het POP3 adres pop.gmail.com. Iedere provider heeft een ander POP3 adres, dus doe hier onderzoek naar.
 4. Bij “SERVER UITGAANDE POST” vul je in wat de “hostnaam” van je e-mailprovider is. Dit noemen we ook weleens een “SMTP-adres”. In het geval van GMAIL is dat adres smtp.gmail.com. Vul in dit venster ook nogmaals je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 5. Klik op “bewaar”. In dit venster worden je gegevens gecontroleerd.
 6. Druk op “account” en selecteer jouw e-mailaccount. Kies uit het menuutje bij “SERVER UITGAANDE POST” altijd SMTP. Voor de “HOOFDSERVER” selecteer je in dit geval smtp.gmail.com. Activeer “gebruik SSL” om je account te beveiligen en vul de correcte serverpoort in van je e-mailprovider. In het geval van GMAIL is het poort nummer 465.
 7. Klik op “geavanceerd” en activeer de SSL-beveiliging door op “gebruik SSL” te drukken. In dit venster vul je een andere serverpoort in, namelijk de serverpoort van een KPN POP3 server of de KPM IMAP server. Omdat we in dit voorbeeld voor POP3 gekozen hebben, vullen wij hier 995 in, want dat is het nummer van de serverpoort van de KPN POP3 server.
 8. Klik op “gereed” en herstart je iPad. Je kunt nu de mail app openen en gebruiken.

KPN webmail mobiel instellen

Een e-mail schrijven op je mobiele telefoon is erg makkelijk wanneer je gebruik maakt van KPN webmail, maar je hebt voor het instellen van webmail wel een paar gegevens nodig. Zo heb je het mailadres van je provider nodig en informatie over de IMAP en POP3 server van KPN. Het instellen van je KPN e-mail kan namelijk alleen met de IMAP en POP3 server mailinstellingen. Voor het instellen van KPN mail heb je internet of hetnet nodig, maar je hoeft geen extra mailprogramma op je pc te gebruiken. Het is allemaal niet zo moeilijk! Zolang je mail op tablet of mobiel wilt krijgen en op KPNmail wil inloggen komt alles in orde; waar een wil is, is een weg. Het is ook slim om tijdens het instellen een overzicht met de IMAP en POP3 gegevens van KPN naast (of voor) je te hebben, zodat je deze snel kunt invoeren. “Kan ik mijn KPN webmail ook op mijn andere apparaten lezen?” Vraag je je misschien af. Het antwoord op deze vraag is simpel: Ja! Je kunt KPN webmail overal bekijken, op welk apparaat dan ook. Het is echter slim om bij 1 apparaat te beginnen. Laten we eens kijken naar de verschillende stappen die je kunt nemen om KPN webmail op je mobiel in te stellen:

 1. In dit voorbeeld gebruiken we GMAIL als onze internetprovider. We gebruiken de POP3 server van KPN. Laten we beginnen met stap 1; selecteer in het startscherm “apps” en open de e-mail app. Kies in deze app “meer”, “instellingen” en dan “account toevoegen”. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in, en selecteer vervolgens dat je handmatig wilt instellen.
 2. Kies POP3 account (voor dit voorbeeld gebruiken we de POP3 server van KPN) en voer een gebruikersnaam en wachtwoord in. Scroll vervolgens iets naar beneden en vul daar de POP3 gegevens in van je e-mailprovider. In het geval van GMAIL vullen we hier in “pop.gmail.com” en als beveiligingstype kiezen we SSL. Het poortnummer van de POP3 server van KPN is 995.
 3. Kies een optie uit het menu “e-mail verwijderen van server” en klik op “volgende”. Je moet nu waarschijnlijk even wachten, want de app is bezig met het verifiëren van je ingevoerde informatie.
 4. Nu kom je bij een venster getiteld “Instellingen uitgaande server”. Hier voer je het SMTP-adres in van je e-mailprovider. GMAIL gebruikt het SMTP-adres smtp.gmail.com. Vergeet niet als beveiligingstype SSL te selecteren en vergeet vooral niet het poort nummer in te vullen. Je e-mailprovider heeft een uniek poortnummer. Voor GMAIL is dit nummer 465, maar andere providers hebben weer andere nummers. Je kunt deze nummers vinden door te zoeken op het internet. Vink “inloggen verplicht” aan en vul nogmaals je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 5. Zodra je bij de vorige stap op “volgende” drukt, opent een nieuw venster waarin wordt vermeld dat je informatie nu gecontroleerd wordt. Als de informatie niet klopt geeft het scherm je een melding. Als het wel klopt, kun je nu verder gaan naar het “synchronisatieschema” waar je in kunt vullen hoe vaak je wilt dat de servers met elkaar communiceren. Je hebt in dit scherm ook de optie om “aan mij melden wanneer e-mail binnenkomt” aan- en uit te vinken. Druk op “volgende”.
 6. In dit venster kun je een accountnaam invoeren, maar dit is optioneel. Wij hebben hier simpelweg “GMAIL” ingevuld. “Uw naam” is echter wel belangrijk; dit is de naam die ontvangers van een mail zien als afzender.
 7. Klik “gereed” en herstart je mobiele telefoon. Je kunt na het herstarten gebruik maken van KPN webmail op je telefoon.

KPN webmail wachtwoord vergeten

Ben je je KPN webmail wachtwoord vergeten? Dat is vervelend, maar gelukkig kun je gemakkelijk je KPN webmail wachtwoord resetten. Het is niet mogelijk om bij KPN je wachtwoord op te vragen, maar je kunt wel een nieuw wachtwoord aanmaken. Je kunt dit doen op drie verschillende manieren:

 1. Je kunt dit thuis doen door op deze link te klikken en de stappen te volgen.
 2. KPN heeft een app die je kunt gebruiken op je tablet of mobiele telefoon. Deze app heet MijnKPN en kan erg behulpzaam zijn, zo ook in het geval van een vergeten wachtwoord. Open de app en log in met je KPN-ID. Klik in de app op de groene knop met “thuis” er op. Ga dan naar “instellingen” en selecteer het e-mailaccount waar je het wachtwoord van wilt wijzigen. Bij “wachtwoord” druk je dan op “wijzigen”. Je vult dan een nieuw wachtwoord in en dan druk je op “opslaan”. De wijziging wordt vrijwel direct doorgevoerd.
 3. Mocht je er niet uit komen of je vindt het makkelijker om met een echt persoon te praten, kun je gebruik maken van de klantenservice. Je kunt ze bereiken op telefoonnummer 0800-0402. Na het gesprek wordt je per brief een nieuw wachtwoord gestuurd. Het kan een paar dagen duren voordat je brief met een nieuw KPN webmail wachtwoord op de map valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *