Hotmail

Hotmail is al vele jaren een van de grootste gratis email aanbieders en is onderdeel van Microsoft, in de begin dagen van het internet was Hotmail absoluut de grootste maar door de jaren heen is ook Gmail uitgegroeid tot een behoorlijke concurrent. Hotmail wordt gebruikt door de meeste mensen om gratis e-mail te versturen. Ook voor zakelijk gebruik wordt Hotmail redelijk veel gebruikt aangezien er een agenda aan verbonden is waardoor je makkelijk een goed overzicht kunt houden over je afspraken en je email. Volgens velen blijft Hotmail de beste aanbieder van gratis e-mail.

Outlook

Recent heeft Hotmail zijn naam gewijzigd naar Outlook wat een zeer bekende naam is onder Windows gebruikers. Origineel was Outlook het email programma dat standaard met Windows werd mee geleverd, door de jaren heen is daar minder gebruik van gemaakt door bijvoorbeeld snel internet en een Hotmail omgeving die een stuk functioneler is geworden door de agenda en andere handige toevoegingen zoals het spamfilter. Het spamfilter van Hotmail heet Smartscreen en werkt zeer effectief. Zelden zal je spam in je inbox zien zoals vroeger vaak het geval was. Toch kan het voorkomen dat een afzender die jij vertrouwd in je spam folder terecht komt en dan is het heel simpel aan te geven dat dat een vertrouwde afzender is en zal dat niet meer gebeuren. Met Hotmail kan je ook eenvoudig bijlages versturen tot 25 megabyte. Orgineel was dit 10 megabyte en is in 2012 verhoogd tot 25 megabyte en gelijkgetrokken met de opslag capaciteit van andere gratis e-mail aanbieders.

Beveiliging

Hotmail is een goed beveiligd product. Er zijn mensen die het tegendeel beweren maar het zal heel zeldzaam zijn dat iemands Hotmail account daadwerkelijk gehackd wordt. Toch is voorzichtigheid nooit verkeerd en je informatie up to date houden kan belangrijk zijn. Hotmail maakt gebruik van beveiligingsvragen, ook kan je kan een alternatief e-mail adres opgeven of je telefoonnummer zodat je bij problemen snel en makkelijk je eigen account weer in kan.

HTTPS

Bij beveiliging op het internet is HTTPS niet meer weg te denken en ook Hotmail maakt daar gebruik van. HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Dit is ontwikkeld om inlog gegevens te versleutelen zodat jij de enige bent die in kunt loggen. Het principe is dat het normale internetverkeer valt onder HTTP (zoals je in je adres balk ziet) HTTPS daarentegen is versleuteld met een SSL verbinding waardoor het nooit onderschept kan worden zoals normaal internetverkeer. Deze technologie geeft de Hotmail gebruiker nog meer zekerheid dat zijn/haar informatie veilig is.

Hotmail account aanmaken

Een Hotmail account aanmaken is bijzonder simpel en in een paar stappen geregeld maar je moet wel even weten waar je moet zoeken. De pagina www.msn.com is een goede plek om te beginnen en zoek daar naar het woord Outlook. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een internetverbinding die niet eens snel hoeft te zijn. Als je account eenmaal klaar is kan je overal ter wereld gebruik maken van je Hotmail account.

Hotmail account verwijderen

Soms kan het voorkomen dat je een Hotmail account hebt maar bijvoorbeeld meer gebruik maakt van je werk e-mail of je de e-mail liever gebruikt van een andere aanbieder. Hotmail heeft de optie eenvoudig je account op te zeggen. Als je ingelogd bent heb je de optie om je account te verwijderen. Zie hiervoor het algemene opties menu in Hotmail. Zorg ervoor voordat je dit doet dat je alle belangrijke e-mails doorstuurt naar je nieuwe adres en bekijk alle mappen goed zodat je niks vergeet. Mocht je toch iets vergeten zijn kan je binnen 270 dagen nog inloggen met je oude gegevens en is vanaf dat moment je account weer geactiveerd.

Over Hotmail

Op 4 juli 1996 werd Hotmail opgericht door Jack Smith en Sabeer Bhatia. Op deze dag wordt Independence day gevierd in de verenigde Staten. Om het op deze dag te lanceren was een signaal dat mensen meer vrijheid moesten hebben om hun eigen e-mail provider te kiezen. In die tijd was het zo dat mensen vast zaten aan de e-mail service die hun internet provider leverde. Vaak was het onhandig dat als mensen van internet provider veranderden ze hun e-mail adres op moesten geven en Hotmail bood hier een zeer goede oplossing voor. In 1997 werd Hotmail gekocht door Microsoft voor 400 miljoen dollar. Wat opmerkelijk is is dat hotmail in de begin jaren op het open-source besturingssysteem Apache en FreeBSD draaide en pas in 2000 werd het overgezet naar het eigen Windows besturingssysteem. In die tijd was Hotmail de grootste e-mail service die er was en werd het gekoppeld aan Microsoft’s chat programma MSN messenger dat ook zeer populair was.

Concurrentie

Jarenlang was Hotmail de grootste aanbieder van e-mail en was er weinig concurrentie maar al snel kwamen verschillende nieuwe e-mail aanbieders naar voren zoals Yahoo en Gmail. Al snel werd Gmail een zeer populaire dienst. Gmail lanceerde in april 2004 en bij de lancering werd meteen een inbox aangeboden met een opslagruimte van 1 gigabyte wat in die tijd erg veel was, ook bood Gmail extra functies aan zoals een doorstuur functie met spam filter. In 2012 werd Gmail’s opslagcapaciteit zelfs opgehoogd naar 10 gigabyte. Hotmail kon natuurlijk niet achterblijven en bood vanaf toen onbeperkte opslagruimte aan, in eerste instantie alleen voor gebruikers uit de verenigde staten. Tegenwoordig (2016) biedt Outlook onbeperkte opslag aan voor gebruikers wereldwijd.

De grootste verandering voor Hotmail kwam toen in 2012 de definitieve overstap naar Outlook werd gemaakt. Gebruikers hadden de keuze om hun e-mail adres naar outlook.com te veranderen maar de mogelijk was er ook om hotmail.com te behouden als e-mail adres. Mensen die toen een Hotmail account hadden maar die al langer dan een half jaar niet meer ingelogd hadden werden niet meer toegankelijk gemaakt en moesten opnieuw een e-mail adres aanmaken. Nu is het zo dat als je een nieuw e-mail adres aanmaakt je kan kiezen tussen outlook.com, live.com en ook nog het vertrouwde Hotmail.com. Op deze manier wordt Hotmail toch nog een beetje in leven gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *